Opphavsrett … Ikke noe å bry seg om ?

Da jeg begynte å designe strikkemønstre  – gjorde jeg en kjempetabbe uten å tenke meg om. Jeg var overivrig og naiv – og uten å tenke på Copyright eller Designeren.
Huff … da det gikk opp for meg. Jeg ble så innmari lei meg at jeg fant telefonnummeret til designeren og bad på mine knær om forlatelse.

Da begynte jeg sjekke ang copyright og samtidig gikk det opp for meg at jeg har ett moralsk ansvar også.

Copyright eller på norsk Opphavsrett kan være fristende for mange å skyve vekk til en støvete krok av ymse grunner.

Noen for å prøve tjene noen slanter på å selge videre , noen kopierer for å være greie med venner og noen vet ikke bedre.

Har selv opplevd at butikker strikker opp mine design for å selge videre enten kun produktet eller som strikkepakker med oppskriften uten å ha spurt først. Til og med solgt kopier av mine design.

Noen plukker ut store deler av designet og laget ” nytt ” design som di signerer sitt eget navn på.

Jeg har drevet på siden rundt 2004 og opp gjennom årene har jeg måttet avvikle butikk og kommer meg aldri ut igjen i vanlig jobb etter alvorlig sykdom.

Alt jeg har igjen er en utbetaling fra Staten som jeg ikke kan rope Hurra for , men er selvsagt takknemlig for at jeg tross alt har den.

Jeg har FB siden Smevik Design  ( en fantastisk flott gjeng der ) og designer hovedsakelig til småstrikk når kropp og hodet ikke er i streik.. Prisene ligger på fra 20 – 50 Kr og det er ikke hver dag at en oppskrift blir solgt.

Utgifter på garn , programvare og all den tiden det tar prøver man ikke regne på i forhold til Inntekt for da blir man bare deppa.

Jeg blir kjempetrist ikke bare på egne vegner, men også på vegne av andre designere når det blir kopiert og lagt ut i offentligheten , spredt videre eller forsøkt tjent penger på.

Å strikke skal være gøy !!!

Det er for noen rene egenterapien å sysle med strikketøyet. Slappe av og roe ned en overopphetet knott eller en sliten kropp. Det er gleden av å skape noe til barn og barnebarn. Venner og familie. Se fargene man har valgt ut til nettopp Det prosjektet begynne å bli mønster og glede seg spent til man endelig er ferdig.

Det er så koselig se i forskjellige FB grupper at strikkeglade legger ut bilder av votter og luer fra mine design som di har sittet å strikket til seg selv eller som gave – og heldigvis er det sjeldent man opplever noe gruff med kopiering og videresalg.

Kanskje derfor det er så sårt når det skjer ?!

Men nå skinner solen og jeg skal hive meg rundt i høstkledd hage med løkpakker , kaffekoppen og Snuble mens hønepøblene kakler fornøyd.

Ha en superduper dag ….

EVA er kjempeflott å bruke restegarn på. Blir like knallfin i forskjellige farger som i to. Her får du kjøpt oppskriften

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg